Skiløb og Korsbånd: Kan man komme på ski efter en korsbåndsskade?

-Det tager tid, men med målrettet genoptræning efter en korsbåndsskade eller en korsbåndsoperation kan de fleste komme tilbage på ski igen på samme niveau som før.

Når et korsbånd er blevet revet over kan det ofte komme til udtryk ved blandt andet en dårligere balance på det pågældende ben. I korsbåndet findes nemlig nogle mekanoreceptorer, som giver hjernen besked om, hvilken stilling knæet er i, så man ved hvad man skal gøre for at holde balancen. Forbindelsen til disse receptorer er bogstaveligt talt blevet revet over, så der skal noget balancetræning til for at opnå gode balance-reflekser igen.

Benmusklernes reaktionsevne skal også trænes. Kommunikationsvejen fra hjernen ned til benet er ofte ”groet lidt til” i løbet af sådan et forløb, så det føles ikke længere så naturligt at skifte retning eller absorbere et stød efter en landing. Med agility-træning kan du få genoptrænet behændigheden og hurtigheden, så du kan optræne dig til at bevæge dig mere frit og naturligt igen. Agility træning består af små hurtige bevægelser med retningsskift, vægtskifte og koordination. Til at starte med kan det bare være siddende, hvor man f.eks. ”tegner” firkanter eller stjerner på gulvet med foden så hurtigt som muligt.

Endelig er det vigtigt at få øget den absolutte styrke i benene. Det gælder nemlig for de fleste at de mister meget styrke efter en korsbåndsskade. Her det især vigtigt at holde øje med at vastus medialis (den lille lårmuskel mod indersiden lige over knæet) bliver aktiveret, så den kan holde knæskallen på plads. Ellers kan knæskallen godt blive trukket udad af de øvrige quadriceps-muskler, hvilket kan give gener. Benøvelserne laves bedst i såkaldt ”lukkede kinetiske kæder” efter en korsbåndsskade for at lægge mindst muligt stress på knæleddet. Det vil sige øvelser, hvor foden er ”låst” mod et underlag og knæet er dermed lettere at stabilisere.

Knæekstension med foden ude i det fri er det modsatte af en lukket kæde. Det kan være fint nok i starten og med meget lidt modstand, for bare at aktivere musklerne. Så snart du begynder at ville have lidt mere modstand på, er det dog bedre at finde øvelserne med lukke kinetiske kæder frem. På grund af den lange vægt-arm (fra ankel til knæ) lægger knæ-ekstensionsøvelsen hurtigt meget stort pres på tværs af knæet og kan ikke anbefales i denne situation.Det derfor være bedre at træne ekstensionen med f.eks. en reverse step-up, hvor kæden netop er lukket.

Til sidst skal det påpeges at styrketræningen hovedsageligt bør bestå af øvelser, der træner et ben ad gangen. Det er nemlig meget let at komme til at kompensere med det stærke ben uden at man lægger mærke til det. Så bliver det ben med tiden stærkere og stærkere, mens det andet måske ligefrem bliver svagere.

Muskler omkring hofter og ankler kan ligeledes være blevet svækket i skadesforløbet, idet hele benet jo er blevet brugt meget mindre. Man bør derfor også huske at få styrket omkring disse led, så man ikke kommer ind i en ond spiral af muskulære ubalancer.

Den komplette genoptræning efter en korsbåndsskade omfatter alle de ovennævnte elementer. Hvis det respekteres og kirurgen ellers har gjort et godt arbejde, så vil man som regel kunne vende trygt tilbage til skibakkerne efter et år til halvandet.

De første par måneder efter korsbånds-skaden/operationen træner vil jeg anbefale at du træner under regelmæssigt opsyn af fagfolk – også selv om du er vant til at træne.

Hvis du er regelmæssig og specifik i din genoptræning og senere træning, så kan du sagtens stile efter at komme på ski igen efter en korsbåndsskade. Det er kun i meget uheldige tilfælde at det ikke kan lade sig gøre, hvis man ellers følger sin træning.

Deltag i undersøgelsen Skiløb og Fysisk Form

Start